Sharing is caring!

Anul 2021 a sosit cu o surpriză încântătoare pentru micii armeni din capitala României. Clubul Luis (Lumina) s-a redeschis pentru a-i primi pe cei dornici de învățătură și socializare. Încăperea are unitate, farmec, ornamente pline de culoare și nu poate fi trecută cu vederea. Cu certitudine locul vine în întâmpinarea fascinației noastre pentru copilărie. Este un spațiu agreabil compus cu grijă, cu tot dichisul, o invitație la joacă, dar și la acumularea de cunoștințe. În acest spațiu totul e captivant pentru mințile curioase, netemătoare, de la textura materialelor la petalele de flori, la frunze, de la creioanele colorate la hârtia creponată, la șnururi, de la strălucirea mărgelelor la varietatea de ațe. Clubul Luis funcționează cu purtarea de grijă a PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România. Redeschiderea sa este un record pentru comunitatea din București, aici reușindu-se valorificarea cunoștințelor de limbă armeană și a celor privind credința în valorile Bisericii Apostolice.

Cu acest prilej armenii dovedesc încă o dată că deși aflați în pandemie, poate în cel mai bizar an al existenței lor, pot construi, dorind să fie de partea câștigătoare a istoriei. Chiar dacă activitatea clubului care se desfășoară în cele mai bune condiții și cu o identitate proprie o să fie din când în când întreruptă, ea va putea fi reluată cu o intensitate mărită. Acest club era un pas necesar, care nu mai putea fi amânat, iar pentru dezvoltarea sa trebuie alese cele mai dinamice formule pentru a deveni un model de urmat și pentru alte comunități. Interesul pentru activitățile de aici trebuie să crească simțitor pentru a putea fi invitați mereu alți copii și a se risipi senzația unui nucleu închis. Nici o activitate nu este banală, nu există momente de apatie, ieșirea din rutină fiind dorită mereu. Clubul este aidoma unui organism care se autogenerează, se multiplică, capătă amploare.

Zâna bună a acestui loc este Armine Khachatryan Grigoryan – soția preotului paroh al Bisericii Armene din București, Oshakan Khachatryan – în preajma căreia aerul e mai luminos, mai ușor și întotdeauna parfumat. Studiul este aplicat, axat nu numai pe însușirea de cunoștințe, pe dezvoltarea aptitudinilor ci și pe apărarea valorilor ortodoxiei. Copii au sentimentul unei experiențe inițiatice unice. Obiectele mici și mari au valori simbolice și duc cu gândul la Armenia. Armine este partizana tehnicilor noi de învățare, aducând cu sine posibilități multiple, dar și povești ademenitoare.

Într-o lume în continuă modificare, metodele trebuie reevaluate pentru  că vechile unelte nu mai sunt suficiente deoarece ele nu stimulează creativitatea. Doar cu un pix, cu o coală de hârtie și ceva creioane colorate performanța nu se poate arăta rapid. Metodele noi permit valorizarea diferitelor experiențe culturale. A fi educator presupune muncă susținută, virtuozitate, îndelungă răbdare, putere de convingere, generozitate și o informare permanentă. Toate acestea pentru ca cei mici să aibă încredere, să vadă, să simtă armenește. Activitatea la clubul Luis respiră energie, vitalitate, protecție și înțelegere. Este clar că avem de-a face nu cu o simplă colectare a cunoștințelor, ci cu ceea ce numim work in progress, o înglobare a semnificațiilor noi alături de valorificarea tradițiilor și a clasicului. Peste toate este o viziune unificatoare, o manieră de utilizare care conferă coeziune.

Clubul are tot atâtea fețe, câți copii vin, fiecare, având ceva nou și original de spus. Granițele sunt desființate, acest loc de întâlnire permițând comunicarea și plăcerea jocului. În speranța unei confesiuni tandre i-am adresat lui Armine Khachatryan Grigoryan câteva întrebări prin email.   

– Armine, când a fost redeschis clubului de copii Luis?

– Clubul a fost înființat în anul 2014, prin binecuvântarea PS Episcop Datev Hagopian. În 2019 a fost redeschis, iar prima mea activitate împreună cu copii a fost pe data de 12 octombrie 2019, cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii, Alfabetului și Culturii Armene în România, după care clubul a funcționat până în martie 2020, când a început pandemia. Din martie 2020, clubul a fost închis și toate activitatile au fost suspendate din cauza pandemiei COVID-19. A fost o întrerupere de aproape un an. Din 8 februarie 2021, când autoritățile au redeschis școlile și instituțiile preșcolare, prin binecuvântarea PS Episcopului Datev Hagopian s-a redeschis și clubul, am reluat activitațiile cu respectarea măsurilor impuse de pandemie.

– Câți copii vin de obicei la club și care sunt activitățile principale?

– Clubul funcționează în cadrul Arhiepiscopiei Armene din România. În fiecare duminică vin cam șaptesprezece copii. Avem ateliere de creație cu diferite teme (Crăciun, 1Martie, 8 Martie, Bunavestire, Paște, 1Iunie- ziua copiilor, Ziua Națională a Armeniei, Ziua Limbii, Alfabetului și culturii Armene în România.) Învățăm cântece și poezii în limba armeană, organizăm serbări. Noutatea este că anul acesta am început cu copii mici să învățăm și alfabetul armean. Clubul a devenit un loc preferat și îndrăgit al copiilor pentru că aici se pot întâlni cu alți armeni, se pot juca, pot desfășura activități specifice și  se pot bucura. Înainte de a începe aceste activități, în fiecare duminică, copiii mai întâi intră în biserică, aprind  lumânări, se împărtășesc și primesc binecuvântarea arhierească.

– Armine, care dintre atelierele organizate le plac copiilor cel mai mult?

– Cred că toate. Îi îndrum, dar ei au imaginație bogată,  improvizează și crează lucruri diferite și interesante.  

– Ce planuri sunt pentru acest club? Alte ateliere, o serbare, o excursie?

– Avem multe planuri, vrem sa organizăm serbări cu ocazia Paștelui și alte evenimente importante, și sperăm să nu ne împiedice pandemia, cum s-a întâmplat anul trecut, bineînțeles vrem să organizăm și excursii, dar pentru siguranța copiilor deocamdată preferăm să nu facem deplasări, până trece pandemia și revenim la normalitate.

– Reușite și multe bucurii în continuare.

                                                                          Andreea BARBU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *