Sharing is caring!

 Expoziția vernisată la începutul lunii iulie și dedicată jurnalistului, scriitorului, compozitorului și regizorului de origine armeană, Arșag Bogdan Cauș, s-a intitulat O mică serenadă la un centenar. Tânărul designer, Hrant Jaghinyan, a realizat grafica panourilor. Pe aceste panouri minuțios compuse se regăsește și numele unui alt armean cunoscut în epocă, coregraful Valeriu Erzian, semn că cei doi, la un moment dat au colaborat. Manifestarea prilejuită de acest centenar și organizată de Uniunea Armenilor din România în colaborare cu revista Ararat a adus în atenția celor interesați personalitatea complexă a unui mare iubitor al valorilor armenești. În cadrul evenimentului, a fost evidențiată activitatea celui care a condus în ultima parte a vieții sale, după 1990, timp de zece ani revista Ararat. Fără contribuția sa esențială, această publicație atât de îndrăgită de armenii din România nu ar fi reapărut.

Talentul, dăruirea și tenacitatea lui Arșag Bogdan Căuș au permis cititorilor acestei reviste să cunoască diferite aspecte din viața comunităților de armeni din România. De asemenea, au fost amintite preocupările acestui jurnalist, născut la Constanța în 1920 și plecat dintre noi în anul 2000, în domeniului teatrului de revistă, poeziei și muzicii. Nu au fost uitate nici trăsăturile sale, precum generozitatea, devotamentul și bunătatea, care l-au caracterizat toată viața.

La inaugurarea expoziției, președintele Uniunii Armenilor din România, domnul Varujan Vosganian, a creionat un portret al acestui prieten al armenilor.  ,,Bogdan Căuș este un om care s-a simțit tânăr până în ultima zi a vieții sale, care a muncit până la sfârșitul ei, care a insuflat speranță și optimisim celor din jurul său, o figură legendară a comunității armene din secolul douăzeci. A avut o existență tumultoasă, a fost cercetaș în copilărie, apoi membru al comunității armene din Constanța, a luptat în Al Doilea Război Mondial, a lucrat în redacția ziarului Nor Ghiank în anii 1950, a colaborat cu Vartan Mestugian la revista Ararat, a reînființat în 1990 revista Ararat în care a prezentat personalități proeminente de la Arșavir Acterian până la Garbis Zobian, a organizat evenimente culturale și a adunat în jurul său colaboratori care poartă și astăzi amprenta învățăturilor sale printre care mă număr alături de Mihai Stepan-Cazazian. A cunoscut și a fost respectat de oameni de primă mărime din cultura română de la George Călinescu, care l-a desemnat reprezentantul Jurnalului Literar din Dobrogea, la Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, Perpessicius. În panourile din expoziție poate fi urmărită corespondența sa cu aceste personalități. Nu trebuie să uităm că Arșag Bogdan Căuș a fost cupletist, poet, muzician, ziarist, director de reviste, promotor al mai multor mișcări culturale și prietenul nostru al tuturor.’’

Și deputatul Varujan Pambuccian a subliniat în alocuțiunea sa valoarea acestui jurnalist excepțional care s-a aflat mereu în căutarea adevărului. La eveniment, au participat și descendenții familiei Căuș, la rândul lor membrii ai Uniunii Armenilor.

În perioada următoare, pe parcursul a două săptămâni, pot fi văzute panourile ce prezintă diferite momente din viața acestui talentat jurnalist.

Text și fotografii de Andreea BARBU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *