Sharing is caring!

Interviu cu Excelența Sa, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România,
Sergey Minasyan cu ocazia
Zilei Naționale a Armeniei

-Excelența Voastră, care este misiunea diplomatică pe care o aveți în România? Ce ați realizat până acum din scopurile pe care vi le-ați propus?

– Cele doua țări, Armenia și România, se aseamănă din multe privințe, inclusiv istorice și culturale. Prezența unei comunități vechi și numeroase aici este un factor decisiv. Armenii au jucat un rol vital la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Dacă privești lucrurile din această perspectivă,  nu este greu să fii ambasador al Republicii Armenia în România. Însă, eu consider că relațiile economice și politice ar trebui îmbunătățite și chiar ridicate la un nivel superior. Acesta este și motivul pentru care, după ce am fost numit ambasador, scopul meu principal a devenit dezvoltarea dialogului politic în relațiile bilaterale. România nu trebuie să fie doar un partener pe plan internațional ci și un element activ pe plan economic și cultural. Funcția mea trebuie să ajute la sudarea unei legături mai puternice între cele două nații.

Până acum, am reușit, după mult timp, să organizăm, alături de colegii noștri români, prima rundă de consultări politice la nivel de directori de departament a MAE. Următoarea etapă va fi să organizăm aceste consultări politice la nivel de secretari de stat. Dar consider că toate domeniile de interes comun trebuie dezvoltate. Și în acest context, aș dori să menționez și că la sfârșitul lunii iulie, a fost semnat Program de cooperare în domeniul educației între și Ministerul Educației Naționale al României și Ministerul Educației și Științei al Republicii Armenia. Prin urmare, avem un plan ambițios care se bazează pe acest dialog  politic esențial în misiunea noastră. Sper ca la finalul misiunii mele, ca ambasador, relațiile dintre țările noastre să cunoască un nou nivel de dezvoltare.

-În Armenia, a avut loc Revoluția de Catifea condusă de Nikol Pașinian. Ce s-a schimbat cu adevărat ?

– În primul rând, vorbim despre o nouă elită politică, un nou partid la putere și un nou guvern care include miniștiri și din fosta opoziție. O numim de catifea pentru că totul a decurs pașnic, democratic și în limita normelor constituționale. Parlamentul l-a ales pe Nikol Pașinian. Este un precedent foarte important în istoria noastră și un exemplu bun pentru toate statele post-sovietice, chiar dacă vorbim despre un proces politic anevoios.

– Cum s-a schimbat economia? Guvernul încurajează investitorii străini să vină în Armenia?

– Este de la sine înțeles că orice țară dorește să atragă investitori. Este absolut normal ca guvernul nostru să construiască punți noi pentru armenii din diaspora, să aducă oameni de afaceri interesați. Dorim ca în Armenia să existe o piață economică activă și puternică. Un alt element important pe care guvernul îl vizează este să implementeze noi reforme economice care să favorizeze dezvoltarea tuturor ramurilor. Iar toate aceste schimbări vor aduce beneficii, în primul rând populației.

– Excelența Voastră, este o victorie inaugurarea zborului București – Erevan?

– Nu aș numi-o victorie, ci o realizare a României și a Armeniei. Este rezultatul unei colaborări între cele două ambasade, care au promovat și susținut această idee la nivel politic, însă, în primul rând, este o realizarea a companiei TAROM și a partenerilor armeni, care împreună au contribuit la finalizarea cu succes a acestui proiect, cu adevărat important, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o cursă directă care leagă pentru prima oară în istoria transportului aerian cele două capitale. Inițial se dorea ca acestă cursă să fie inaugurată în preajma Summitului Francofoniei de la Erevan, însă din motive obiective de ordin tehnic și de marketing, aceasta va fi lansată în luna aprilie a următorului an, iar biletele au fost puse deja în vânzare. Mai mult decât atât, această cursă va lega Armenia nu doar de România, ci și de Europa occidentală. În egală măsură, acest zbor este privit și ca un stimul pentru realizarea unei relații economice între cele două țări, dar nici domeniul turismului nu este de neglijat. În plus, am purtat deja discuții și cu reprezentanții Patriarhiei Române pentru a organizarea pelerinajelor.

– Care sunt domeniile de studiu care atrag cei mai mulți studenți și care au posturi bine plătite în Armenia?

– Este o întrebare foarte bună deoarece eu am lucrat în mediul universitar și academic. Științele exacte precum matematica, informatica și ingineria sunt domenii atrag studenți și sunt în continuă dezvoltare. Politehnica adună mereu un număr mare de studenți în fiecare an. Universitatea de Stat din Erevan oferă și ea multe posibilități. De regulă specialiștii din domeniul tehnologiei informației sunt  mai bine plătiți, iar acest domeniu este foarte ofertant pentru viitorii absolvenți. Avem multe start-up-uri. Alte facultăți care se bucură de popularitate sunt Istoria, Studii Orientale, Relații Internaționale și acum am observat o creștere a popularității pentru domeniul Studiilor Politice.

– În afara Federației Ruse, ce alte țări au o relație bună cu Armenia?

– Armenia are relații bune cu aproape toate țările vecine, Turcia este excepția, din cauza evenimentelor istorice. În Georgia, avem cea mai mare comunitate, acolo unde Primul-ministru Nikol Pașinian a efectuat recent o vizită, iar omologul său  georgian a venit luna aceasta la Erevan. Relația noastră cu această țară este una economică, puternică din multe puncte de vedere.  De asemenea, Iranul este un partener de încredere și care acceptă și manifestă toleranță față de comunitatea armeană de acolo.  Suntem în relații bune și cu țările Uniunii Europene, mai ales Franța și Grecia, care ne și susțin. Urmează Germania, Polonia, Italia, Statele Unite ale Americii, unde locuiește cea de a doua cea mai mare comunitate armenească din diaspora. Menținem aproape și relațiile cu țările post-sovietice. Ne leagă istoria și cultura. De asemenea, China și India, implicate activ în plan internațional, sunt partenerii țării noastre în cîteva domenii. Relația cu România însă este una specială întrucât România a fost prima țară care a stabilit relații diplomatice cu Armenia, în decembrie 1991, dar și din punct de vedere geografic este cea mai apropiată țară U.E.

În contextul relațiilor Armeniei cu alte țări, aș dori să menționez, în special, Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte și Republica Armenia, pe de altă parte, semnat la 24 noiembrie 2017, la Bruxelles. Acest acord în prezent se află în proces de ratificare și implementare. România a fost printre primele țări care a ratificat acest acord în aprilie, motiv pentru care suntem recunoscători părții române, iar în data de 27 iunie 2018, Camera Deputaților a ratificat acest document, care acum se află în Senatul României.

– Celebrăm pe 21 septembrie Ziua Naționala a Armeniei. Cum sărbătorește Erevanul această zi?

– Fiind un eveniment major al poporului  nostru, armenii au început să sărbătorească cu fast dinaintea zilei de 21 septembrie pentru că, anul acesta, serbăm și centenarul Primei Republici Armene proclamată în 1918. Din 28 mai, au început diferite manifestări. Sunt multe activități care se desfășoară prin țară, nu doar la Erevan. În România, Ambasada împreună cu Uniunea Armenilor din România am organizat o recepție pentru a marca Ziua Națională. Evenimentul a avut loc la Hotelul Intercontinental, în deschiderea căruia am avut onoarea să îl avem în calitate de vorbitor pe domnul Secretar de Stat al MAE, Dan Neculăescu. De asemenea, am oferit celor prezenți un recital al violonistului și dirijorului Gabriel Voicu Antonian și un moment deosebit susținut de ansamblul de dansuri  Vartavar.

În egală măsură, vreau să menționez și că anul acesta am realizat și organizat  o expoziție itinerantă, dedicată Centenarului Primei Republicii Armene, dar și Marii Uniri a României și militarilor de origine armeană care au luptat în Primul Război Mondial în Armata Română. Expoziția a fost vernisată inițial în luna mai, la Muzeul Național de Istoriei a României, iar ulterior a ajuns la Roman. Acum am transferat-o la Baia Mare. Sperăm să menținem expoziția deschisă până anul viitor cu ajutorul UAR. Doresc să le mulțumesc, în acest context pentru sprijin și încredere președintelui Varujan Vosganian și redactorului-șef, Mihai Stepan-Cazazian, precum și lui Eduard Antonian, Silviei Terzian și echipei de la Editura Ararat . De asemenea, mulțumirile noastre se îndreaptă și către Eparhia Armeană din  România, în persoana Întâistătătorului, P.S. Episcop Datev  Hagopian, prin bunăvoința căruia, din expoziție a făcut parte și placa oficială a Republicii Armenia postată la intrarea Consulatului Armean din București.

– Excelența Voastră, al XVII-lea Summit al Francofoniei se va organiza în luna octombrie la Erevan. Care este impactul acestui eveniment asupra Armeniei ? Ce așteptări aveți?

– În perioada  7-12 octombrie a.c., în capitala Armeniei, va avea loc al XVII-lea Summit al Francofoniei în cadrul căruia vor fi organizate evenimente precum  Conferinţa şefilor de stat şi de guvern a ţărilor francofone, Conferinta Ministerială a Francofoniei, un forum de afaceri, la care speram ca România să fie reprezentată la nivel corespunzător și, vreau sa vă spun că facem eforturi în acest sens mai ales având în vedere rolul important pe care îl are România în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei, dar și dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale.

– Excelență vă mulțumesc pentru interviul acordat și vă urăm succes în continuare în misiunea pe care o aveți.

Și eu vă mulțumesc.

Interviu realizat de Andreea Barbu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *