Sharing is caring!

 În orice metropolă, un spațiu de recreere este binevenit, mai ales dacă pe teritoriul său există copaci din diferite specii, arbuști decorativi, fântâni, statui și bănci elegante. Membrii Fundației Vartanyan, la 26 decembrie 2017 au prezentat edililor orașului Erevan un plan pentru reconstrucția parcului situat în spatele statuii lui Alexander Myasnikyan aflată în apropierea Primăriei și a Ambasadei Federației Ruse. Punerea sa în operă a început în primăvara anului 2018 prin îndepărtarea copacilor bătrâni și toaletarea celor tineri.

Era necesară reconstrucția acestui parc pentru a celebra împlinirea a două mii opt sute de ani de la fondarea orașului Erebuni (actualul Erevan) de către regele Argisti I în 782 înainte de Hristos. Proiectul ambițios al filantropilor Michael și Karen Vartanian, proprietari ai concernului Grand Candy a avut de la început în vedere amplasarea de monumente care să includă simboluri identitare. S-a lucrat intens la reabilitarea acestui spațiu și iată, la finalul  primăverii anului 2019 locul este pe placul tuturor într-un oraș eclectic, nu prea mare.

Două sute de copaci, șaptezeci de specii, harta Erevanului din cuarțit roz, statuete din bronz reprezentând copii care se joacă, fântâni, șaptezeci și șase de bănci pot fi admirate în tihnă. Totul e pavat cu plăci din granit de diferite culori, amintind modele ale covoarelor armene. Complexul de fântâni conține simbolurile celor douăsprezece districte ale capitalei Armeniei. O sută douăzeci și șase de stâlpi de iluminat completează imaginea acestui spațiu destinat bucuriei de a trăi.

La inaugurarea parcului situat nu departe de Piața Republicii, la 10 mai 2019 au participat Primul Ministru Nikol Pashinyan, primarul Erevanului Hayk Marutyan, Ministrul Afacerilor Externe Zohrab Mnatsakanyan și evident membrii familiei Vartanyan care au donat cinci sute treizeci de mii de dolari pentru ca acest loc să fie refăcut. Este reconfortant faptul că în lume există acum, printre altele, un loc special care amintește că Erevanul este un oraș mai vechi decât Roma. Activitățile comerciale sunt interzise pe acest teritoriu, iar de mentenanță se vor ocupa în următorii nouăzeci și nouă de ani frații Vartanyan. Priză la public cu certitudine va avea acest spațiu și nu va fi umbrit de aerul ușor vetust al monumentului dedicat lui Myasnikyan care amintește de epoca sovietică.

La dezvoltarea acestei capitale ar trebui să se adauge însă în continuare munca asiduă, inteligența creativă, disciplina socială și patriotismul real. Efortul filantropilor din SUA precum Gerard Leon Cafesjyan , al celor din Franța sau chiar din Armenia nu poate fi suficient. Sunt necesare în Erevan schimbări substanțiale și trucuri sofisticate menite a atrage turiștii pentru că fiecare oraș ține să-și etaleze clădirile emblematice, bisericile monumentale și grădinile splendide. Fără îndoială, beneficiile acestui modern parc sunt multe și de aceea din mai 2019 el se adaugă locurilor demne de vizitat din capitala Armeniei. Echilibrul, rigoarea și atenția pentru detaliul semnificativ caracterizează acest loc. Era imposibil să fie altfel, în măsura în care proiectanții s-au orientat și către definirea specificului național. Sarcină complexă care s-a concretizat în funcție de poziția geografică și tradițiile culturale.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *